Co se stane, když „vykřičený dům“ přestane fungovat?

Ekonomické zákony fungují jako ty přírodní. A může je zkoušet měnit kdokoliv, ale úspěchu se nedočká. Bohužel, naši politici to stále ne a ne pochopit. 

Když takový „vykřičený dům přestane fungovat (prosperovat), je potřeba provést změny. Vlastník nebo provozovatel může obměnit personál a když ani pak obrat k lepšímu nenastane, je potřeba řešit i vedení. Když ani to nepomůže, je na čase stáhnout rolety a odejít. Konkurence si oddechne a byznys se zase pohne.   

Takový „vykřičený dům“ si udělali z republiky i naši politici se svými kamarády. Funguje čím dál hůř a namísto nových a nadějných posil přicházejí čím dál horší a nekvalitnější. Zato s většími nároky a větší spotřebou. Vedení tohohle „vykřičeného domu“ ale tvrdošíjně razí svoje a snaží se ignorovat všechno, co není podle jeho gusta.

I v takovém „vykřičeném domě“, stejně jako v naší vládě a zákonodárných institucích jsou v pracovním poměru osoby s rozdílným vlivem a vzájemně bojující o nějakou vůdčí pozici. Jen na rozdíl od „vykřičeného domu“, kde nejvýkonnější a nejzkušenější zaměstnankyně byla tím nejcennějším, je v dnešním politickém pojetí nejlepší ta osoba, která je „tou největší“. Ne však výškou… A když podnik neprosperuje, může za to „zákazník“, tedy ten, kdo služby používá a platí za ně.

Bohužel, na rozdíl od vykřičeného domu,“ kde si za svoje peníze určíte, co chcete dostat a od koho, v tomhle novodobém domě si pouze jednou za čas určíte, kdo v něm má být zaměstnán.

No a když se teď v našem „domě“ vystřídalo velké množství „zaměstnanců“ a výsledek byl stále horší, bude potřeba jej reorganizovat. Vyházet to od vedení po vrátného, vymalovat, vyměnit nábytek,…  Začít od znova, s novým nebo polepšeným personálem, který se bude ve výběru do tohohle domu nabízet při svobodných volbách.   

Že to za pár let bude zase jako předtím, než došlo na zásadní změny? To víte, od toho je to „vykřičený dům“ a my jsme jeho povinní zákazníci. Ovšem můžete změnit stranu a být zaměstnancem ve „vykřičeném domě“.

P.S. Pracovnice vykřičeného domu bude pracovnicí vykřičeného domu i kdyby přešla k „jiné firmě“.   

Autor: Aleš Baloun | úterý 11.9.2012 7:00 | karma článku: 16,97 | přečteno: 1082x